Ağız ve diş bakımı nasıl yapılır

Diş bakımında esas olan fırçalamanın nasıl yapıldığıdır. Bunun için ise önce doğru diş fırçasını seçmeliyiz. En uygun fırça orta sertlikte ve fırça başı orta büyüklükte olanıdır. Eğer bulantı refleksi varsa hastanın, küçük başlı fırça başı seçilir ve bulantı önlenmiş olur. 
 
Diş macunu seçerken de flüorür içerikli olanını tercih edilir. Her seferinde farklı bir marka almalıyız. Böylelikle diş macunu içindeki aşındırıcılar şekil ve boyut olarak her seferinde değişir ve aynı yönde bir aşınma oluşturmaz. Böylece dişlerimizin zarar görmesini engellenir.
 
Dişler nasıl fırçalanmalı?
 
*Diş fırçası ıslatmadan mercimek büyüklüğünde macun sıkılır. 45 derecelik açıyla dişetinden dişe doğru önce titreşim sonra süpürme hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanır. Ön dişlerden arka dişlere doğru bütün diş yüzeyleri fırçalanır. Aynı şekilde dişlerin arka yüzeyleri de fırçalanır. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak fırçalanır. Son olarak ta dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri geri hareketlerle temizlenir.
 
*Fırçalama işleminden sonra diş fırçasının ulaşamadığı ara yüzler diş ipleriyle temizlenir. Diş ipi kullanırken ip dişle teması kesilmeden  “C “ çizerek dişetiyle diş ve dişeti arasına yerleştirilir. Bu işlem sırasında diş etlerine zarar vermemek için özen gösterilir.
 
*Kullanımını kolaylaştırmak için farklı tasarımlı diş ipleri de üretilmektedir.
 
*Ağız bakımının son aşaması ise dilin fırçalanmasıdır. Son araştırmalar ağız kokusuna neden olan bakterilerin dilde bulunduğunu tespit etmiştir. Bunun için de dilin fırçalanması esastır. Dilimiz diş fırçasıyla temizlenebileceği gibi özel dil fırçalarıyla da temizlelenebilir. Fırçayı dilin arka kısmından öne doğru çok bastırmadan süpürme hareketi yaparak temizlemeliyiz. 
 
*Ağız ve diş bakımında kullanabileceğimiz başka malzemeler de vardır. Bunlar; elektrikli diş fırçaları ve diş ipleri, ara yüz fırçaları, ağız gargaraları ve spreyleridir.
 
*Diğer bir husus diş fırçasını ne zaman değiştirmemiz gerektiğidir. Ortalama 3 ay sonra diş fırçası yıpranmış ve bakteri barındırmaya başlamış hale gelmektedir.3–6 ay arasında diş fırçamızı yenilemeye özen göstermeliyiz.
 
*Üstteki resim yıpranmış ve yenilenmesi gereken bir diş fırçasıdır. Resimde görüldüğü gibi kıl demetleri birbirinden ayrılmıştır.